Tervezetek
A TOLNA MEGYEI TŰZOLTÓSZÖVETSÉG 2010. ÉVI BESZÁMOLÓJA (Kezdete: 2011.3.14. 0:0)
Itt olvasható a Tolna Megyei Tűzoltószövetség 2010. évi beszámolója, melyet a Küldöttgyűlés 2011. március 05.-i ülésén elfogadott.

Beszámoló a Tolna Megyei Tűzoltószövetség

2010. évi tevékenységéről

A tevékenységről szóló beszámolóban számot adunk az elért eredményekről és természetesen a hiányosságokról is.
Az elmúlt év talán az egyik legrosszabb pályázati évünk volt. Az Önkormányzati Minisztériumi pályázaton 550.000.- Ft.-t, míg az NCA pályázatán 320.000.- Ft.-ot nyertünk, így a szokásosnak mondható programjainkon kívül a Tűzoltó Múzeum jubileumi ünnepsége fért csak bele a költségeinkbe.
Nem tartottunk semmilyen tanfolyamot – nem tudtunk előlépni az egészségügyi képzésben – a rendszeres továbbképzések tekintetében sem.
Nem tartottuk meg a Gyönkre tervezett” Tolna Megyei önkéntes tűzoltó egyesületek összevont erő-eszköz bemutatója * Társadalmi szervezetek Tolna Megye tűzbiztonságáért* című rendezvényünket sem.
Az éves szokásos rendezvényeink sorából sajnos a tűzoltóversenyünk is csonkára sikeredett, hiszen a tervezett időpontról szeptemberre halasztottuk a rendkívüli esőzések miatt, de a rendkívüli esőzések szeptemberre is követtek bennünket, és a hivatásos versenyből csak a kismotorfecskendő szerelést tudtuk végrehajtani, és a másnapi önkéntes versenyt az egész éjszaka tartó eső miatt hajnalban le kellett mondanunk.
Tehát elmondhatjuk, hogy a régi – új elnökség nem a legjobb évet zárta.
Talán beszéljünk most az eredményekről is néhány szóban.
A hagyományosnak mondott rendezvényeket megtartottuk, illetve a tagszervezeteink által szervezett rendezvényeket továbbra is támogattuk.
A gróf Széchényi Ödön tűzoltóverseny lassan érettségi korba ér és annak ellenére, hogy a csapatok száma nem emelkedik, a szervezőknek hála elismert rendezvény lett az ifjúsági tűzoltók körében.
Megtartottuk a megyei Szent Flórán Napot Zombán, a jubiláló egyesülettel – a településsel a Caminus Kft.-vel és természetesen a Katasztrófavédelmi Igazgatósággal közösen.

Tisztelt Küldöttgyűlés ! Tisztelt Küldöttek!

A Tűzoltó Múzeum tavaly ünnepelte megalakulásának 25.ik évfordulóját. Tisztelegnünk kellett elődeink előtt, akik ezt a Múzeumot létrehozták, a benne tárolt emlékeket megőrizték az utókor számára.
A Múzeum épülete azonban az elmúlt évek karbantartása ellenére is leromlott. A tulajdonos az önkormányzat, de csak kevés forrása van a felújításokra. A közösen tervezett felújítást mindezek ellenére sikerült végrehajtani.
Az alapításhoz hasonlóan több tűzoltó szervezet vett részt a felújításban, a tető átrakásában, a vakolat leverésében, melyet most itt is szeretnék megköszönni.
A Caminus Kft biztosította az anyagot a külső homlokzati festéshez, melyet tűzoltó kollegáink végeztek el.
Az Önkormányzat cseréppel, a faanyaggal és a bejárat előtti térkövezéssel járult hozzá a méltó környezethez az ünnepség megtartásához.
Ünnepséget szerveztünk az alapítás időpontjára majd csatlakoztunk a Múzeumok éjszakája rendezvény sorozathoz is, így is propagálva emlékeinket.
Az idei évre maradt a falak vakolása, amit a nyári meleg után - remélhetőleg kiszáradnak a falak - kell elvégeznünk.
Ehhez a munkához is számítok tagszervezeteinkre – tűzoltó kollegáimra.
A versenyünk elhalasztása miatt vezetőségünk az Országos Ifjúsági tűzoltóversenyen való részvétel ügyében azt a döntést hozta, hogy Kurd és Bölcske is képviselje megyénket Pusztamérgesen. Természetesen a versenyre való utazás költségeit ismételten Szövetségünk biztosította. A leány csapatok közül a Kurd ÖTE a hetedik, míg a vegyes csapatoknál a Bölcske ÖTE tizedik, a Tábori Olimpián Bölcske a VI., Kurd a 19. helyezést érte el.
Gratulálunk csapataink tagjainak illetve a felkészítőiknek. Az utazás költségeit nagyobbik részében az NCA pályázatából biztosítottuk.
Ezután került sor a csonka tűzoltóversenyre, majd a Tűzkakas vetélkedőre Kurdon.
El kell mondanunk azt is, hogy az Országos Szövetségen belül az év második felében rengeteg vita volt a továbbiakról, illetve az újonnan kinevezett Főigazgató úr rengeteg szakmai véleményezési anyaggal keresett meg bennünket.
Jelenleg az Országos Szövetségben változás nincs, talán csak annyi, hogy sokkal harmonikusabb a Katasztrófavédelmi Főigazgatósággal a kapcsolat. Reméljük, hogy ebből talán valami pozitív változás is lesz a közeljövőben.
Az év végén felerősödött a három szakmai érdekvédelmi szervezet együtt működése – a közös szövetség létrehozása, de ez mára elhalni látszik.
A létesítményi tűzoltóságok kiléptek a LÖTOSZ-ból és új önálló szervezetet hoztak létre.

2010 évi vezetőség választó küldöttgyűlés
Vezetőség választó küldöttgyűlésünket a szokásos március elejei időpontban tartottuk meg Tolnán a Thelena Hotelben.
A 2009. évi tevékenységről szóló beszámolót, a költségvetési beszámolót ill. a 2010. évi munkatervet és költségvetést a küldött gyűlés elfogadta, majd az Alapszabály módosítására került sor.
A vezetőség öt éves mandátuma lejárt és a 2009. évi küldött közgyűlés határozata alapján a Jelölő Bizottság ismertette a jelölteket. A szavazás után az alábbi vezetőség és ellenőrző bizottságot választotta meg a Küldött gyűlés:

10/2010. A Küldöttgyűlés elfogadta és megszavazta, hogy a vezetőség és az ellenőrző bizottság tisztségeit az alábbi személyek töltsék be a következő ciklusban:
Vezetőség:
Gergelics István elnök
Huszár Tibor alelnök
Szabó Jenő alelnök
Hollósi Tibor titkár
Ellerné Tóth Judit gazdasági vezető
Bőhm Péter vezetőségi tag
Kiefaber Gábor vezetőségi tag
Ellenőrző bizottság:
Szendi József elnök
Pfeffer József tag
Karaszi Péter tag

Néhány szó a rendezvényekről:

GRF. SZÉCHENYI ÖDÖN TÛZOLTÓ CSAPATVERSENY BONYHÁD, BONI
SZÉCHENYI ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA TAGINTÉZMÉNY 2010.
Idén április 23.-án, már kilencedik alkalommal, nagy érdeklődés mellett rendezték meg a Széchenyi Ödön tiszteletére kiírt diák tűzoltó versenyt, melyre Tolna megyei általános iskolák csapatai jelentkezhettek. Idei évben hat fiú és két lány csapat jelentkezett a megmérettetésre.
A verseny elméleti része Széchenyi Ödön munkássága, általános tűzvédelmi ismeretek, szakfelszerelés felismerés témakörökből állt. A gyakorlati feladat leküzdése - ami osztott sugár szerelés volt a házigazda iskola udvarán- nagy érdeklődés mellett zajlott.
Az eredmények a fiú kategóriában mind az elméleti, mind a gyakorlati feladatnál igen szorosan alakultak. A tűzcsapról való sugárszerelés versenyszámban minden csapat igen jól teljesített. A csapatok közötti különbség kevesebb volt két másodpercnél. Így az elméleti kérdésekre adott válaszok voltak a döntőek, ez alakította ki a végeredményt. A fiúk között a házigazda iskola Bonyhádi Lánglovagok csapata három év után újra elvihette a győztesnek járó serleget.
A lány kategóriában nevező Sugárzó Lányok (Paks) és Tüzes Lányok Nagymányok) csapata végsőkig kiélezett versenyt folytatott az elsőségért. A felfokozott izgalom, a győzni akarás miatt először a Nagymányoki csapat később a paksi csapat is elrontotta a szerelését, így az elméleti tudás döntött a paksi Sugárzó Lányok csapata számára.
A résztvevőknek eredményhirdetéskor értékes ajándéktárgyak, könyvek lettek átadva a Paksi Atomerőmű Rt., a Bonyhádi Hivatásos Tűzoltóság, a Tolna Megyei Tűzoltószövetség és a Bonyhádi Polgármesteri Hivatal felajánlásával.
A Tolna Megyei Tűzoltószövetség gratulál minden részvevőnek és külön gratulál a győzteseknek.

TŰZOLTÓ MÚZEUM 25. JUBILEUMI ÜNNEPSÉGE BONYHÁD
A Bonyhádi Önkormányzatnak köszönhetően, felújították a 25 éves bonyhádi Tűzoltó Múzeumot. A jubileumi ünnepségre 2010. május 27.-én került sor. Völgységi Múzeum a város nevezetességeit, gyűjteményeit, kiállítóhelyeit egy tanösvényre fűzte fel. Ennek egyik állomása lett a Tűzoltó Múzeum.
A bonyhádi kiállítóhely megszépült a 25 éves évfordulóra. Átrakták a tetőcserepeket, lábazati javításokat, festést és térkövezést végeztek, mindezt hivatásos és önkéntes tűzoltók vállalták fel társadalmi munkában. A festéshez szükséges anyagokat a Caminus Kft. biztosította.

MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA TŰZOLTÓ MÚZEUM BONYHÁD
2010. június 19.-i napon kezdődött el Múzeumok Éjszakája programsorozat. E jeles napon a Bonyhádi Völgységi Múzeum mellett, a Tűzoltó Múzeum is megnyitotta kapuit az érdeklődők nagy örömére. A rendezvény kezdetére a Megyei Tűzoltó Zenekar térzenéje hívta fel a figyelmet a városközpont templom előtti kertben. Kovács Zsolt karmester Úr vezényletével, a több mint fél órás térzenét a nagyérdemű tapssal üdvözölte. A rendezvény sorozat szervezési munkálatait Dr. Szőts Zoltán Úr, Völgységi Múzeum igazgatója koordinálta. A tűzoltó Múzeum tárlatvezetését Dr. Farkas Attila tű. alezredes Úr Bonyhád Város Önkormányzata Hivatásos Tűzoltóságának parancsnoka vállalta fel. Mindkét Múzeumot szinte telt ház jellemezte.
Az eltervezett korabeli kocsi-fecskendő kiállítására az időjárási viszonyok miatt sajnos nem került sor, így a felvonulás elején a helyi Önkéntes Tűzoltó Egyesület gépjárműfecskendője kapott helyet, melyet - a szintén - a helyi zeneiskola fúvósai követtek, a sort pedig a vendégek és az érdeklődők zárták. A késő esti órákban Kovács Gábor Úr népzenei előadása szórakoztatta a közönséget.

MEGYEI SZENT FLÓRIÁN NAPI ÜNNEPSÉG ZOMBA
Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a Caminus Kft., illetőleg a Tolna Megyei Tűzoltószövetség, Zomba Község Önkormányzata és az Önkéntes Tűzoltó Egyesület, közreműködésével - 2010. május 02.-án közösen rendezte meg az idei évi Megyei Szent Flórián Napi Ünnepséget.
Ezen rendezvény keretében került sor a Zomba Önkéntes Tűzoltó Egyesület 120 éves jubileumi évfordulójának megünneplésére is.

MEGYEI HIVATÁSOS TŰZOLTÓVERSENY BONYHÁD
A Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzoltószövetség 2010. szeptember 17.-én szervezte meg a készenléti szolgálatot ellátó Hivatásos és Létesítményi Tűzoltóságok, versenyét melynek Bonyhád Városa adott otthont.

Előzmények: A Tolna Megyei Tűzoltószövetség 2010. évi Munkaterve alapján, a Megyei összevont tűzoltó versenyek megrendezésére 2010. 05.28.-29.-én került volna sor.
A kiírás figyelembevételével az első napon a hivatásos és önkéntes, valamint létesítményi tűzoltó csapatai, a második napon pedig az önkéntes tűzoltó egyesületek felnőtt, ifjúsági és diák tűzoltó csapatai adtak volna számot felkészültségükről, illetőleg szakmai tudásukról.
A rendkívüli időjárás okozta károk felszámolása védekezési munkálatai, valamint a pálya alkalmatlansága miatt a versenyek a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzoltószövetség közös döntése alapján elhalasztásra kerültek 2010. szeptember 17-18-ára, a kiírásban megküldött feltételek változatlanul megtartása mellett.
A rendezvény helyszíne a Bonyhádi Városi Sporttelep volt, a verseny 09.00. órakor vette kezdetét.
A kedvezőtlen időjárás miatt a szervezők úgy döntöttek, a balesetek elkerülése érdekében, hogy a 100 méteres akadályfutás és a 4 x 100 méteres váltófutás elmarad, és csak a kismotorfecskendő szerelés eredményeit értékelik.
Így, e „borongós” napon csak a 800l/p kismotor fecskendőszerelés versenyszám vehette kezdetét.
A kismotorfecskendő szerelés kategóriában elért eredmények:
I. 35,78 másodperccel ATOMIX Kft. csapata
II. 39,91 másodperccel Dombóvár HÖT csapata
III. 41,18 másodperccel Szekszárd HÖT csapata
IV. 42,98másodperccel Paks HÖT csapata
A horoglétra-mászás versenyszám eredményei:
1. Balogh Attila tű. őrmester Paks HÖT 25,65
2. Tóth László tű. őrmester Paks HÖT 30,48
3. Harsányi Szabolcs tű. őrmester Paks HÖT 31,56
időeredménnyel

Másnap reggel - azaz 18.-án a versenybizottság megállapította, hogy a versenypályák a csapadékos időjárás következtében teljesen átáztak, ezért úgy döntött, - a balesetek elkerülése, illetőleg a rendezvény biztonsága érdekében - hogy a verseny nem tartható meg.
Ezzel egyidejűleg a versenybizottság értesítette a nevezet csapatokat, hogy a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Tolna Megyei Tűzoltószövetség által Bonyhádra betervezett a 2010. évi Megyei - Önkéntes - Létesítményi - Ifjúsági és Diák tűzoltóverseny megtartására nem kerül sor, a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt.

VI. TŰZKAKAS DIÁKTŰZOLTÓ -VERSENY KURD 2010.
A Kurdi Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület, és a kurdi Körzeti Általános Iskola és Óvoda közös szervezéssel, a Tolna megyei Tűzoltószövetség, és Kurd Önkormányzatának támogatásával 2010. szeptember 24 - én hatodik alkalommal rendezte meg a *Tűzkakas* Diáktűzoltó-versenyt.
A verseny megnyitója a kurdi Körzeti Általános Iskola és Óvoda központi épületében 9 órakor volt. A rendezvény megnyitóján a szervezők ismertették a szabályokat, valamint felhívták a versenyzők, és kísérőik figyelmét a balesetveszélyekre, s azok elkerülésének módjára.
A verseny 16 állomásán az iskola felsős nevelői, valamint a tűzoltó egyesület felnőtt és ifjúsági tagjai tevékenykedtek az állomások működtetésénél.
A Tolna Megyei Tűzoltószövetség ezúton gratulál a résztvevő csapatok elért eredményeihez, valamint külön gratulál a Kurdi Községi Önkéntes Tűzoltó Egyesület kiváló, színvonalas szervező munkájához.
Magyar Tűzoltó Szövetség pályázat
Bonyhád 1 015 000 Ft
Bölcske 375 000 Ft
Duinaföldvár 800 000 Ft
Fadd 510 000 Ft
Kurd 400 000 Ft
Nagymányok 375 000 Ft
Tolna 147 000 Ft
Zomba 300 000 Ft

Szekszárd, 2011. március 5.


Gergelics István sk.
elnök
Tolna Megyei Tűzoltó Szövetség (c) 2008 Minden jog fenntartva!
Készítette: